Columbus Metropolitan Library Main Library Renovation

Columbus Metropolitan Library Main Library Renovation

Columbus, OH

Owners
Columbus Metropolitan Library
Construction Manager
Turner Construction Company
Architect
Schooley Caldwell Associates & Gund Partnership
Completion Date
2016
Construction Cost
$20 million
Construction Cost
231,000 Square Feet

The original Carnegie Library was built in 1903. The structure is clay tile/concrete rib joist construction bearing on load-bearing masonry. The library was greatly expanded in 1988 to its present size. The expansion encompassed a below grade parking garage with three stories of above grade building to house the collection. The structure is steel beams supporting concrete slabs on composite metal deck. The library was clad with precast panels.

The renovation removed much of the precast cladding to open the interior to daylight with new curtain walls on three of four sides. The lobby atrium was enlarged with the stairs and elevators reconfigured for a more open environment. Six bays of the third floor were removed to create an open two-story event space on the second floor. New balconies in this area look out onto the adjacent topiary park. The library was reconfigured to better serve the library patrons who use the collection of books, audio recordings, DVDs and who use the new computers for access to the internet.

The biggest challenge was to design the removal of two columns between the second floor and the roof to accommodate the removal of the third floor in that area. This had to be accomplished without disrupting the mechanical and electrical operations occurring in the penthouse above the two columns. SMBH designed the existing W24 steel girders in the roof structure to become the top chord of a new steel truss to be fabricated in place. The truss was built up with a new W24 steel beam bottom chords and 8x8 steel tubes for webs. A Vierfendeel panel was fabricated around existing high voltage power lines so as not to disrupt the power to the building. The existing column was incorporated into the new truss design and the column below was cut off when the fabricated truss was complete.

The project was designed with a phased delivery to accommodate a very short schedule. The renovation was completed in less than 20 months to accommodate a national librarian convention that was scheduled for August of 2016.