The Columbus Jack

The Columbus Jack

Columbus, OH

Owner
1000 South Front, LLC
General Contractor
Blanchard Construction
Architect
WSA Studio
Completion Date
May, 2011
Construction Cost
$1 million
Project Size
13,000 Square Feet
Awards
2013 AIA Columbus Design Merit Award

The Columbus Jack building was once an abandoned warehouse in Columbus’ Brewery District. In 2011, the building underwent a major transformation to become the new home of WSA Studio, a Columbus-based architecture firm. The firm’s decision to salvage an abandoned and forgotten building highlights their commitment to sustainable design and an investment in rehabilitating this mixed-use development. Built in the early 1900’s, The Jack’s unique structure is filled with heavy timber floor framing with exposed ceilings, aged and distressed brick walls, industrial windows, raw concrete floors, a dramatic vestigial elevator and a roof terrace. The lower level provides an open office space, while the upper two floors are loft-style apartment living. The second floor has four units and the third floor has two units with a roof terrace.

Unique to this project is the exposed wood framing and brick masonry walls that are original to the industrial nature of the facility. The SMBH, Inc. team worked closely with the designers and the brewery district architectural review board to maintain and restore the facility to its early roots. The team worked with the architect to restore the building envelope and assisted them with a canopy design that was historically appropriate to the time period of the building’s original construction. The long, narrow building was interrupted with many interior walls and three sets of stairs. The combination was very disruptive to the use of and flow through the space. In collaboration with WSA Studio, many of the interior walls were removed and two sets of stairs were eliminated to enlarge the third to provide a safe means of egress from the upper levels of the building.

The Columbus Jack now has a second life and is a reminder that everything old does not have to be covered up with new drywall and fresh paint. Sometimes, a structure like “The Jack,” can be returned to its original rough texture and provide a unique living and work space. In November 2013, this project received an AIA Columbus Design Merit Award from AIA Columbus.